KAJ SO PROBIOTIKI? PREBIOTIKI? SIMBIOTIKI? POSTBIOTIKI?

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje. Probiotik v prevodu iz antičnih jezikov pomeni za življenje.
Probiotiki našim prebavilom pomagajo pri presnavljanju hrane, ki jo zaužijemo, sintetizirajo vitamine, aminokisline, kratkoverižne maščobne kisline, ki hranijo črevesne celice in pomagajo pri gibanju črevesja (peristaltiki). Vplivajo na delovanje našega imunskega sistema, obvladujejo vnetja v telesu in sintetizirajo protimikrobne snovi, ki ovirajo preživetje in razvoj škodljivih bakterij.
Uživanje probiotikov je priporočljivo tako za zdravljenje kot za preventivo. Redno uživanje probiotikov pomaga ohraniti stabilno okolje črevesne mikrobiote, dobro počutje in zdrav imunski sistem ter podpirajo zdravo delovanje jeter, kar pomaga telesu, da se znebi toksinov, vzdrževanje zdrave telesne teže, zmanjša tveganje za nekatere bolezni.
Probiotiki so naravno prisotni v določenih živilih, ki so bila "fermentirana". Najdemo jih v živilih, kot so: jogurt, kefir, nekateri siri, kruh iz kislega testa, kislo zelje, kimči, tradicionalna korejska jed, ki združuje več vrst fermentirane zelenjave, vključno z zeljem, korenčkom, redkvijo, čebulo, česnom in začimbami.

Prebiotiki so "hrana" , s katero se hranijo probiotiki (naše prijazne bakterije) in ki jim pomaga rasti in uspevati. Prebiotik je vrsta prehranskih vlaknin, ki jih ne moremo prebaviti, radi pa jih "jedo" naši koristni mikroorganizmi. Najdemo jih v sadju, zelenjavi, zrnih in stročnicah.

Simbiotiki so izdelki, ki vsebujejo tako prebiotike kot probiotike. Simbiotični izdelki običajno združujejo prijazne bakterije in nekaj hrane zanje (prebiotiki).

Postbiotiki so metabolitni stranski proizvodi črevesnih bakterij. Postbiotiki so v bistvu stranski produkti probiotikov. Probiotiki jedo hrano, ki je fermentira v črevesju, in pri tem nastanejo postbiotiki. Postbiotiki niso živi organizmi , ampak zgolj njihov produkt, zato so stabilni in imajo daljši rok trajanja, poleg tega za ohranjanje svoje učinkovitosti ne zahtevajo posebnih pogojev shranjevanja.